Kognitiv beteendeterapi utvecklas hela tiden och vilar på en vetenskaplig grund. Förutom att metoden är effektiv inom sjukvården används den även inom organisationer och inom idrotten.
KBT är en aktiv terapi där klinten får jobba med olika hemuppgifter som hjälper oss att förstå problemet och ger en inblick i klientens vardag. Arbetet utvärderas innan avslut med hjälp av olika skattningar. KBT kan bedrivas i grupp eller individuellt.
KBT är lämpligt för:
Var befinner vi oss mest i vår tankevärld? Hur ofta är vi närvarande i det vi gör eller i den situation vi befinner oss i? Hur ofta dras vi i väg till oro eller planerar för framtiden eller hamnar i grubbel och ältande av det som varit?
I mindfulness tränar vi vår uppmärksamhet, medvetenhet och medkänsla med oss själva och andra. För mig är styrkan med mindfulness vår ökade insikt om våra kroppsliga signaler, tankar och tankemönster samt våra känslor som hela tiden samspelar. Den ökade insikten ger oss möjlighet att agera och göra klokare val som är bra för oss på lång sikt. Vi agerar proaktivt i stället för på autopilot. Under åren har flera tusen vetenskapliga artiklar publicerats, de flesta sista tre åren.
Om du vill vet mer om mindfulness eller är intresserad av vetenskapliga artiklar så kan du gå in på
www.mindfulnesscenter.se/forskning och läsa mer.
Hur bemöter vi oss själva eller andra vi utsätts för olika svårigheter? Är vi vänliga och stöttande eller är vi hårda, självkritiska och dömer oss själva eller andra? På svenska översätts compassion/selfcompassion till medkänsla/självmedkänsla som kan beskrivas med att kunna bemöta sig själv och andra med omsorg och förståelse, speciellt när livet är svårt på olika sätt. Livet är inte alltid som vi vill att det ska vara och det kan vara svårt.
Träning i CFT bygger på olika psykologiska teorier, buddhistisk tradition samt modern hjärnforskning. En viktig komponent är den mentala träningen, compassion mindtraining som i sin tur bygger på mindfulness, lovingkindness meditation och visualisering. Vi tränar helt enkelt oss i att göra vår hjärna trygg. Forskningen har på senare år börjat förstå att vårt tänkande och vår förmåga att visualisera kan förändra hjärnans struktur. CFT används ofta som ett komplement till traditionell KBT.
Psykisk ohälsa inom idrotten är lika vanligt som hos allmänheten men vi pratar inte om det på samma sätt. Att känna stress, vara skadad eller sjuk under längre perioder, lida av självkritiska tankar och höga prestationskrav är vanligt men ses ofta som en svag länk inom elitidrotten. Att jobba med idrottspsykologiska tekniker kan hjälpa oss att vara bättre rustade att möta svårigheterna när dom uppstår. Min ambition är att öka kunskapen och förståelsen hos både ledare och aktiva hur vår kropp och vårt sinne fungerar för att förebygga ohälsa men även att kunna jobba med strategier för att prestera när det gäller som mest. Min erfarenhet är att kunskapen om den mentala träningens betydelse är bristfällig inom ungdomsidrotten. Vi tränar vår kropp, teknik, balans, kondition, styrka och köper dyr utrustning och förväntar oss att hjärnan och de mentala processerna bara ska fungera. Vikten av mentala strategier, kunskap om hjärnan samt ökad medvetenhet och förståelse är som jag ser det helt avgörande för en optimal prestation och att kunna hantera svårigheter eller motgångar.
Du kan söka till mig helt privat eller få stöd via riksidrottsförbundet. Det ekonomiska stödet bestäms helt av riksidrottsförbundet.
Jag erbjuder en rad olika föreläsningar och workshops. Nedan ser du ett axplock vad jag kan erbjuda dig.
Kompetensutveckling för alla branscher. Jag erbjuder en rad olika kurser, nedan ser du ett axplock vad jag kan erbjuda dig.
"Åsa fick mig att öppna ögonen för att orientering och idrott är mer komplext än bara resultat, segrar och press. Tillsammans hittade vi mina vägar till att må bättre och på så sätt lägga grunden till att prestera på ett hållbart sätt. För bakom guldmedaljer finns inga superhjältar, utan det är människor precis som alla andra. Och jag är säker på att vi alla kan ha nytta av nya verktyg till att få perspektiv på idrottandet."
Orienterare Klient"Jag är väldigt tacksam över den hjälp jag fått av dig, genom våra samtal har du gett mig trygghet och perspektiv på det jag har gått igenom. Allt från att jag nu kan sätta ord på vad jag känner till all vägledning med att kunna få viktiga saker gjorda. Tack för allt du är guld värd!"
Hockeyspelare KlientFör mig har extra idrottspsykologiskt stöd betytt mycket, både för mitt välmående och för min idrottsliga prestation. Tror alla kan ha nytta av mental vägledning, dels för att lära känna sig själv bättre, skaffa sig verktyg att plocka fram i utmanande situationer, samt i förebyggande syfte. I just alpinskidåkning handlar det oftast om väldigt små marginaler, därför tror jag att den som har de där extra mentala förberedelserna, utöver själva idrottsutövandet, är den som har störst fördel!
Alpinskidåkare Klient
"Jag vände mig till Åsa för att få hjälp att hantera min prestationsångest som länge varit ett stort problem för mig. Med hjälp av Åsa har jag byggt en större förståelse för mig själv, samt fått verktyg att hantera min ångest både på och utanför fotbollsplanen som jag kommer ha nytta av resten av livet. Att ta hjälp av Åsa är en investering i mitt välmående, både för nu och i framtiden."
Fotbollsspelare Klient